Avand in vedere ca se apropie turele in Dolomiti si Ararat, este momentul sa va oferim cateva recomandari referitoare la echipamentul de mers pe munte. Si vom incepe cu cea mai importanta piesa din echipamentul montaniardului: bocancii.
Bocancii de mers pe munte sunt de mai multe feluri. Tinand cont ca momentan este iarna, iata cateva caracteristici pe care trebuie sa le urmarim, despre cum sa alegem si sa ingrijim bocancii.
Exteriorul: Pentru cresterea gradului de impermeabilitate si respirabilitate, producatorii bocancilor tehnici folosesc la realizarea acestora membrane de impermeabilizare (Gore-tex, Sympatex, eVent etc. ). Materialele sintetice (nylon si poliester) au ca avantaje costul redus, respirabilitatea ridicata, nu sunt atat de rigide ca pielea naturala, insa nu au o rezistenta atat de ridicata in timp. Totusi, cu o ingrijire corecta pot rezista ani buni.
Talpa: Este OBLIGATORIU ca talpa sa fie facuta din material ce nu ingheata. Marca Vibram este una dintre cele mai renumite producatoare de talpi tehnice din cauciuc. Intotdeauna apare scris pe talpa daca aceasta este confectionata din Vibram sau din alt material asemanator.
! O precizare suplimentara: Exista bocanci de iarna (talpa rigida) si cei pentru 3 sezoane. Noi v-am recomanda pe cei 3 sezoane pentru ture "normale" si pe cei de iarna pentru ture mai grele, in conditii, sa spunem, mai extreme. Tineti cont mereu de ceea ce este pe traseu. Cei cu talpa rigida nu au aderenta asa buna pe stanca/piatra. In afara de material, va recomandam sa incercati mai multe marci, deoarece bocancii au calapod diferit si astfel veti descoperi modelul care este potrivit formei piciorului vostru.
Ingrijirea bocancilor: Dupa fiecare traseu (indiferent cat de obositi sunteti), bocancii trebuie curatati cu o perie foarte moale inmuiata in apa curata. EXCLUS sa se spele cu detergent/sapun sau la masina. In situatii exceptionale se poate folosi un detergent special. Daca sunt lasati murdari, uzi, plini de noroi, acestia isi pierd calitatile (impermeabilitate, respirabilitate etc. ) destul de repede. Uscarea se va face la temperatura camerei, departe de surse de caldura sau soare puternic. Recomandarea noastra este sa folositi parazapezi pentru protejarea atat a piciorului, cat si a bocancului.
Alegerea bocancilor: In primul rand, nu exista bocanc ideal pentru toata lumea! Bocancul ideal este cel care vi se va potriveste voua. Nu alegeti un bocanc de munte dupa design, ci dupa confort (da, doamnelor!). Intotdeauna incercati bocancii. Daca va jeneaza cat de putin, ganditi-va cum o sa fie dupa cateva ore de mers. De aceea este recomandat sa cumparati din magazin, si nu online.
Perechea pe care ati incercat-o, cu ea mergeti la casa de marcat! Nu o schimbam cu alta daca vedem o zgarietura, si nu mai probam pentru ca deja am probat masura respectiva si se potrivea... Ce probam, aia cumparam!
Incercati bocancii exact cu ciorapii cu care mergeti pe munte (tineti cont ca puteti sa aveti iarna doua perechi de ciorapi). Piciorul trebuie sa stea confortabil in bocanc. Nici sa joace, nici sa stranga. Puteti sta cu acei bocanci 10-12-14 ore in picioare...
Legat de momentul din zi cand sa cumparati, parerile sunt impartite. Unii recomanda sa incercati cand nu aveti picioarele umflate si sa va ramana aproximativ un deget distanta la calcai, altii recomanda sa incercati seara (cand aveti picioarele umflate) si sa nu ramana spatiu. Oricum ar fi, tineti cont daca aveti picioarele umflate sau nu in momentul in care incercati.
Pretul: Nu va recomandam o anumita marca de bocanci, dar va recomandam sa nu fiti tentati de cei scumpi, mai ales daca sunteti incepatori. S-ar putea sa mergeti de 2-3 ori in ture si sa descoperiti ca muntele nu este pentru voi.
Totusi, chiar daca bocancii de munte sunt mai scumpi decat cei de oras, investitia se amortizeaza, deoarece acestia rezista mai multi ani.
Chiar daca pielea ”se lasa” foarte putin sau aproape deloc, este recomandat sa nu mergeti cu bocancii direct in traseu dupa ce i-ati cumparat, ci sa ii purtati macar prin casa o ora - doua. De asemenea, va recomandam sa nu mergeti cu ei prin oras. Cam in toate orasele se stropeste iarna cu substanta de dezapezire care este coroziva si este pacat ca bocancii sa se strice.
Speram ca v-am ajutat putin sa va orientati in alegerea bocancilor! Ne vedem pe munte!